Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że najlepiej smakuje kawa przygotowana ze świeżo zmielonych ziaren. Ma ona zupełnie inny aromat, bogaty smak i cieszy zmysły, rozgrzewając i duszę, i ciało. Jednak, aby cieszyć się ulubionym napojem, który samodzielnie przyrządzimy we własnej kuchni, niezbędny jest dobry młynek do kawy. Możemy zapewnić, że będzie to korzystna inwestycja.
Czy warto kupić młynek do kawy?
Kawa pomaga nam podnieść poziom energii, jest też stałym elementem spotkań biznesowych czy towarzyskich. Coraz bardziej cenimy jednak dobry smak tego czarnego złota, sięgając po kawę w ziarnach. Jeśli zadajesz sobie pytanie, czy warto zainwestować w młynek do kawy, możemy zagwarantować, że odpowiedź jest tylko jedna. Oczywiście! Cytując słowa Martyny Wojciechowskiej:
„Jeśli masz zmartwienie – napij się kawy, jeśli się cieszysz – napij się kawy, jeśli jesteś zmęczony – napij się kawy”.
Etiopia. Ale czat!
Po kawę sięgamy niezależnie od pory dnia, a czasem i nocy, czy też okoliczności. Warto więc zainwestować w funkcjonalny sprzęt. Z pewnością dobry młynek do kawy zmieni Twoje postrzeganie kawowych napojów, niezależnie czy preferujesz małą czarną o poranku na energiczne rozpoczęcie dnia, delikatne latte podczas popołudniowych spotkań z przyjaciółmi, czy może słodkie cappuccino jako podwieczorek.
Jakie urządzenie wybrać, aby sprawdziło się w naszej kuchni?
Zanim jednak Twój dom zacznie przypominać zapachem palarnię kawy, musisz podjąć ważną decyzję. Jaki młynek do mielenia kawy wybrać, skoro na rynku jest taki wybór różnych typów i modeli? Oczywiście możesz porównać młynki do kawy i opinie o nich, które znaleźć można na popularnych portalach sprzedażowych, ale warto wcześniej przygotować się do tego i wiedzieć, jakie mamy opcje.
Przede wszystkim trzeba się zastanowić czy lepszym rozwiązaniem będzie młynek ręczny, czy elektryczny. Nasze babcie i mamy często do dziś przechowują te charakterystyczne drewniane pudełeczka z korbką, które budzą tyle sentymentu i traktowane są jak największy skarb. To wygodny sposób na zmielenie nawet niewielkiej ilości ziaren kawy, ale elektryczny model nie wymaga od nas użycia siły i pozwala szybciej uzyskać dużą ilość zmielonego produktu. O wiele lepiej sprawdzi się więc na przykład w kuchni osoby starszej lub każdej niecierpliwej, która liczy na natychmiastowe efekty. Zdecyduj, czy wolisz sentymentalną dekorację do kuchni, czy stawiasz na praktyczne rozwiązania.
A jeśli elektryczny, to lepiej wybrać młynek ceramiczny czy stalowy?
Nowoczesne młynki elektryczne wyposażone są w specjalne żarna, których zadaniem jest dokładne rozdrabnianie ziaren. Dzięki nim uzyskać można równomierne drobiny bez obaw, że zapląta się w nich niezmielone ziarenko. Co więcej, umożliwiają regulację grubości mielenia, dzięki czemu otrzymaną kawę można wykorzystać do parzenia w szklance, wsypać do tygielka, użyć w ekspresie czy do parzenia slow drip uzyskując preferowany smak napoju. Czy lepiej wybrać młynek ceramiczny czy stalowy?
Wokół tych dwóch rodzajów sprzętów narosło wiele mitów dotyczących użytkowania. Niektórzy twierdzą, że stal zmienia smak kawy, lub sprawia, że urządzenie głośniej pracuje, co nie jest prawdą. Różnice między ceramiczną i stalową wersją są niewielkie: młynki z żarnami stalowymi są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne. Sprawdza się to, jeśli do kawy dostały się przypadkiem drobne zanieczyszczenia: kamyki, gałązki. Takie obiekty w młynku ceramicznym mogą doprowadzić do jego uszkodzenia. Żarna wykonane ze stali są też ostrzejsze niż te z ceramiki, więc w gotowym produkcie nie ma zbyt dużo pyłu wpływającego na gorzki posmak napoju, wymagają jednak konserwacji. Jeśli planujesz częste używanie młynka, testujesz różne gatunki kawy, stalowa wersja może być nieco bardziej praktycznym wyborem. Jeśli jednak kawę pijesz od czasu do czasu i nie chcesz poświęcać dużo czasu na pielęgnację urządzenia, ceramiczny sprawdzi się idealnie.